Pages

Thursday, December 30, 2010

Diabetes dan Makanan

MAKANAN YANG PERLU DIELAKKAN


Gula            Coklat
Glukos,sirap,minuman ringan
Madu          Halwa
Buah-buahan dalam tin
Ais  krim      Biskut manis
Susu pekat manis
semua makanan yang mengandungi gula



MAKANAN YANG PERLU DIHADKAN


Bijirin
Nasi,oat,gandum,barli,cornflakes

Sayuran Berkanji
Labu merah,lobak merak,ubi kentang,ubi keledek
ubi kayu,keladi,jagung muda,kacang pis
semua jenis susu kecuali susu pekat manis
semua jenis buah-buahan segar


MAKANANYANG BEBAS DIAMBIL

Cecair

Air teh,kopi,teh cina,bovril,semua jenis
minuman yang tidak mengandungi gula

Perasa Rempah Ratus

Serbuk kari,cili,herba,rempah,sos soya,lada
sulah,cuka,esen (vanila,pandan)

Sayur-Sayuran

semua jenis sayur-sayuran hijau


      SARAPAN PAGI (7.00 - 8.00)

       3       keping roti jagung (wholemeal)
       12     sudu makan paras bijirin sarapan (cornflakes,oat,nestum)
       9       keping biskut whole meal / craker 
       11/2  cawan nasi
       11/2  tosei / apam / idli

                    



No comments:

Post a Comment